Tervetuloa Helsinki O-Gamesiin!

By Markku Sormunen 2017-06-01

50-vuotinen perinne saa jatkoa Helsingin Suunnistajien vaihtaessa kansallisen suunnistuskilpailunsa Suunto Games nimeksi Helsinki O-Games. Nimenmuutos on järjestyksessä toinen ja on seurausta Suunnon kanssa vuodesta 1974 jatkuneen yhteistyön päättymisestä. Vuodesta 1968 alkaen kisa järjestettiin Etelä-Suomen Rastiviikon nimellä.

Nimi on vaihtunut ja moni asia on 50 vuoden aikana suunnistuksessa muuttunut. Tänä aikana seuraväki ja tapahtuman osallistujat ovat saaneet kokea unohtumattomia suunnistuselämyksiä.

Erkki Latvasto ja Reimo Uljas muistelivat kisahistoriaa

”Kilpailu järjestettiin ensimmäisiä kertoja vuosina 1968-1973 nimellä Etelä-Suomen Rastiviikko 3-4 päiväisenä. Vuodesta 1974 alkaen vuoteen 2016 nimellä Suunto-Games kaksipäiväisenä. Kilpailun nimi tuli pääsponsori Suunto OY:n mukaan. Kilpailuja on järjestetty sen jälkeen vuosittain paitsi 1984, jolloin pidettiin Jukolan järjestelyjen vuoksi välivuosi. Kilpailun järjestysoikeus annettiin tuolloin Rajamäen Rykmentille. Kilpailut on järjestetty Helsingin lähialueilla paitsi 1985 ne järjestettiin Vierumäellä vuoden -84 Jukola -kartalla. Osanottajamäärät ovat vakiintuneet viime vuosina hieman tuhannen paremmalle puolelle. Vielä vuonna 1992 ilmoittautuneita oli yhteensä 1445, sarjoja 60, ratoja 71 ja rasteja 194. Kuntosuunnistajia oli lisäksi 150. Viime vuosiin saakka on kilpailumaastot kartoitettu omatoimisesti.” (Erkki Latvasto)

”V. 1974 lähtien Suunto kutsui ja maksoi maailmanmestareita mukaan. 1974 kisasta löytyy materiaalia. 3-päiväinen kisa käytiin Mäntsälän Ohkolassa ja Hyvinkään Kaukaalla. Siihen osallistuivat mm. maailmanmestarit Bernt Frilen, Stig Berge ja Sarolta Monspart. Myöhempinä vuosina muitakin, jotka siis Suunto kutsui. Alkuvuosina Suunto Games olikin vuoden korkeatasoisin henkkoht. kv. tapahtuma Suomessa, joka ulkomaisten huippujen lisäksi kokosi kotimaan parhaat.” (Reimo Uljas)