Sprinttiviestin ydin

//Sprinttiviestin ydin

Sprinttiviestin ydin

Suunnistuksen tuorein lajimuoto sprinttiviesti yhdistää sähäkän ja intensiivisen sprinttisuunnistuksen ja esimerkiksi Jukolasta tutun viestisuunnistuksen. Maailmanmestaruuskisoissa sprinttiviesti oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa Venetsiassa 2014.

Joukkueet koostuvat kahdesta mies- ja kahdesta naissuunnistajasta. Naiset aloittavat ja viimeistelevät, miehet suunnistavat kaksi keskimmäistä osuutta. Kaikkien osuuksien kesto on noin viisitoista minuuttia, ja koko viestin pituus siten noin tunnin.

Photo: Sven Alexandersson

Sprinttiviestissä suunnistus eroaa henkilökohtaisista kisoista, sillä vaativia reitinvalintoja täydessä vauhdissa ratkova kilpailija joutuu huomioimaan myös muita suunnistajia, jotka yhtä lailla pyrkivät olemaan ensimmäisenä maalissa. Muita ei voi kuitenkaan seurata kartta taskuun taiteltuna, vaan radoilla on hajontarasteja. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkueet juoksevat kokonaisuutena täsmälleen samat rastivälit, mutta yksittäiset osuudet eroavat toisistaan. Esimerkiksi käytössä voi olla neljä eri ensimmäistä rastia, ja joukkueittain vaihtelee millä osuudella käydään milläkin eri ensimmäisellä rastilla.

Sprinttiviestissä, kuten aina suunnistuksessa, pärjäävät fyysiseltä suorituskyvyltään parhaat, jotka samalla hallitsevat suunnistuksen kovassa vauhdissa. Sprintissä juostaan pääasiassa hyväkulkuisissa kaupunkimaastoissa, mikä tarkoittaa mahdollisuutta erittäin nopeaan etenemiseen. Ja juuri tämä tuo haasteen, sillä paikoin sokkeloisilla kaupunkikujilla, toisiaan muistuttavien talojen seassa ei ole varaa herpaantua hetkeksikään. Sprinttiviestissä yleisön on sallittua katsoa kilpailua myös kisamaaston puolella, kunhan vain muistaa väistää kilpailijoita. Sitä mahdollisuutta kannattaakin hyödyntää, sillä vain harvoin voi nähdä ja kuulla kosketusetäisyydeltä maailman parhaat suunnistajat antamassa kaikkensa joukkueensa eteen.

Mårten Boström photo Lars Rönnols

Teksti, Kalle Rantala

By |2019-06-04T21:59:25+00:00kesäkuu 4th, 2019|Ajankohtaista|0 Comments

About the Author: