Maailmancup on tärkeä välietappi matkalla kohti MM-kisoja: Yleisökilpailu luo tunnelmaa huippujen kohtaamiselle

//Maailmancup on tärkeä välietappi matkalla kohti MM-kisoja: Yleisökilpailu luo tunnelmaa huippujen kohtaamiselle

Maailmancup on tärkeä välietappi matkalla kohti MM-kisoja: Yleisökilpailu luo tunnelmaa huippujen kohtaamiselle

Tänä vuonna on mahtava tilaisuus kokea suunnistuselämyksiä yhdessä maailman huippujen kanssa ensin HOG:issa Vihdissä,  ja sitten Helsingin keskustassa Senaatintorilla. Tämän tietää myös Suomen Suunnistusliiton päävalmentaja Petteri Kähäri, joka kertoo urheilijoiden valmistautumisesta kauteen ja maailmancupin valintaprosessista. Maailmancupin osakilpailut Suomessa huipentuvat Helsingin keskustan sprinttiviestiin ja valmentaja odottaa myös ’isolle kirkolle’ hienoa urheilujuhlaa.

Maailmancup ja kesän huippukisat lähenevät. Tärkeä välitavoite näyttää olevan maailmancupin avaus Vihdissä ja Helsingissä Senaatintorilla. Miten urheilijat ovat valmistautuneet tulevaan kauteen?

Kärkiurheilijoittemme perusharjoittelukauden valmentautuminen on sujunut ilman suurempia murheita. Testitulosten ja fiilisten perusteella moni on ottanut selkeitä steppejä eteenpäin. Tammi-huhtikuussa maajoukkueen leiritys on ollut hieman aiemmista vuosista poikkeavaa. Meillä oli kaksi yhteistä leiriä nuorten maajoukkueen kanssa Portugalissa ja Italiassa sekä kaksi kärkiseurojen toiveesta järjestettyä leirikeskusta Portugalissa ja Norjassa. Kärkiurheilijat ovat lisäksi viettäneet kymmeniä vuorokausia niin seurojensa leireillä kuin omilla leireillään.

Mikä on maailmancupin merkitys urheilijoille?

Kärkiurheilijoille MM-kilpailut ovat kauden selkeä ykköstavoite, mutta maailmancupillakin on urheilijoiden tavoitteenasettelussa sijansa. Maailmancupin kokonaiskilpailu itsessään – tai siinä vaikkapa top10-20 sijoittuminen – on tavoite harvoille, mutta yksittäisillä kisoilla on useammalle merkitystä mm. kansainvälisten näyttöjen antamisen ja urakehityksen näkökulmasta. Kesäkuussa käytävien kotikisojen paikoista tulee varmasti kova kapina, varsinkin maastomatkojen osalta. MM-kisojakin ajatellen varsin relevanteissa maastoissa käytävät Nuuksion kisat antavat osviittaa siitä, mikä on iskukyky pari kuukautta ennen Norjan MM-kisoja. Vahva näyttö Nuuksiossa on kovaa valuuttaa myös MM-valintoja ajatellen. Syksyn MC-kierrokset Sveitsissä ja Kiinassa ovat ohjelmaltaan sprinttipainotteisia ja silloin valmentautumisen painopisteitä ja fokusta on siirretty enemmän tai vähemmän sprintin suuntaan.

Mitä ajattelet siitä, että suomalaiset huiput kohtaavat muut maailman huiput Senaatintorilla, keskellä Helsinkiä?

Se, että kansainvälistä suunnistuskisaa juostaan Helsingin ytimessä ”isolla kirkolla”, on jo sinänsä upea juttu ja mahdollisuus tuoda lajia esille. Paikalla on varmasti tuhatmäärin väkeä, mikä tuo kisaan omanlaisensa tunnelman. Eiköhän kotiyleisön kannustuskin ole enemmän voimavara, josta omat urheilijamme saavat pari napsua lisäboostia. On sitten enemmän tai vähemmän kokenut urheilija, omaan suoritukseen keskittyminen viime kädessä on ihmismassojen ja kannustuksen keskelläkin se oleellinen juttu. Alue itsessään ei varmasti ole kovin monelle omista urheilijoistammekaan niin tuttu, että se toisi varsinaista kotikenttäetua. Sprinttikisaan valmistautumisessakin ollaan maastokisoihin verrattuna tasaveroisemmassa asemassa muiden kanssa: vanhat kartat ja ilmakuvat ovat kaikkien saatavilla.

Linkki: Suunnistuksen maailmancup Helsinki Finland

 

By |2019-05-18T09:02:52+00:00huhtikuu 18th, 2019|Ajankohtaista|0 Comments

About the Author: